Ga naar hoofdinhoud

Woonhuis, Oosterhout

Bij het ontwerp van een woonhuis zijn zowel de bewoners als de woning ons uitgangspunt. Daarmee onderstrepen we de karakters van beiden. Voor Anne en Roel betekent een thuis een woning die niet schreeuwt of schuurt. Een woning die comfortabel aanvoelt en met voldoende ruimte waarin geleefd mag worden. Om dat te kunnen bereiken moest het huis eerst worden ontdaan van overtolligheden. Pas daarna konden we inventariseren welke onderdelen er overbleven en waarmee we verder wilden.

In het ontwerp kwamen we uit op een harmonieuze relatie tussen het huis en de bewoners. Beiden zijn volwaardig onderdeel van een logisch geheel. Mensen geven invulling aan een huis. Wij maken ruimte voor hen en hun liefhebberijen.

Samensmelting

Geliefde meubels moesten blijven. Wel mocht er een vleugje nieuw bij het oude. We ontwierpen en gaven advies over deze samensmelting. Dit mondde uit in een vanzelfsprekend totaalbeeld, ongedwongen en tijdloos. Daarnaast onderzochten we hoe het stel leeft en hoe hun leefwijze zich verhoudt tot de praktische invulling van de ruimte. Zo ontdekten we waar Anne en Roel graag zitten, waar ze van houden en hoe ze zich bewegen.

Anne en Roel blijken dol op reizen, kunst en boeken. De bijbehorende rekwisieten verdienen daarom een mooie plek in huis. Boeken vragen doorgaans om veel aandacht in een interieur, maar als ze op de juiste plek geplaatst worden kan het richting en rust geven. In de woonkamer naast de boog is er genoeg ruimte om de gekleurde massa luchtig te houden en het geliefde binnen handbereik.

Wit licht

Technische tekeningen brengen wensen helder in kaart. We namen de keuken onder de loep, maakten diverse ontwerpen en brachten een eventuele uitbouw in kaart. Hieruit bleek dat een verbouwing niet zou leiden tot meer werkruimte, wel tot veel gedoe en hoge kosten. Daarom bleef de plaatsing van de keuken hetzelfde. In het keukenontwerp kozen we voor een werkblad van wit composiet met een marmeren afwerking zodat het licht van buiten naar binnen wordt weerkaatst. Op de keukenvloer plaatsten we kleine, grijze tegels die passen bij de materiaalkeuze van de rest van het huis – ongedwongen en rustig.

Rust als leidraad

Rust is de leidraad, koel grijsgroen de hoofdkleur. Koele kleuren geven optisch meer ruimte, die drukken van zich af. We verfden het plafond en de prachtige, oude deuren in deze kleur zodat ze subtiel de aandacht vangen. Karakteristieke onderdelen krijgen zo een eigen rol toebedeeld. De trap verfden we een tint donkerder, een mooi contrast bij de terrakleurige granito vloer. Ook van buiten komt het huis goed tot zijn recht door een klassieke combinatie van rijtuiggroen, gebroken wit en zandgrijs te gebruiken waarmee de kozijnen en raamlijsten worden benadrukt.

Groen en bloem

We ontwierpen de ruime tuin en kozen voor veel planten en kleurige bloemen. In huis kijk je uit op de planten buiten met in de verte een boom. De gevel sierden we met een witte regen. Ons doel was meer groen en minder steen op het terras om zo een geleidelijke overgang naar de tuin te creëren.

De tuin leek lang en smal; door met de ruimte te spelen maakten we hem breed en diep. We plaatsten een haag met een doorgang als een coulisse, daarachter ligt de groentetuin. We herschikten bestaande planten en met hoge planten maakten we hoekjes. We gaven advies over het groen, zodat de tuin het hele jaar door zoveel mogelijk kleur heeft en de bloemen en planten samen tot hun recht komen, in de zon of schaduw.