Ga naar hoofdinhoud

Tandartsenpraktijk De Waal

Het ontwerpen van een tandartsenpraktijk is een complexe puzzel. Hoe creëer je voldoende bewegingsvrijheid en logische looproutes, voor zowel patiënten en personeel? Tandartsenpraktijk De Waal vroeg ons om deze puzzel uit te werken. Het resultaat is een ruime praktijk met een natuurlijke uitstraling, waar iedereen zich op hun gemak voelt.

Herindelen van de ruimte

Bij aanvang was de vraag van Tandartsenpraktijk De Waal gericht op het slim indelen van de ruimte. De praktijk wilde uitbreiden en meer behandelkamers maken, maar twijfelde over de juiste indeling. De trap stond in de weg en het team van De Waal kwam zelf niet tot een oplossing. Na een kennismaking werkten wij een helder plan uit, waarbij we de ruimte vanuit een compleet ander perspectief benaderden.

Annelieke de Waal: “Al bij de eerste tekeningen bewezen Thoben & Minten hun waarde. Ze kwamen met een creatief voorstel voor de indeling van de ruimtes. In dit voorstel was de trap op een totaal andere manier ingetekend dan wij zelf hadden bedacht. Hierdoor was het indelingsvraagstuk meteen opgelost. We kozen uiteindelijk voor een uitbreiding op de begane grond, waardoor de trap overbodig werd. Maar het vertrouwen zat er vanaf de start goed in.”

Verloop van het proces

Na het eerste ontwerp kropen we in de rol van adviseur. We werkten een uitgebreid vlekkenplan uit en schetsen de sfeer van de praktijk. Het verbouwingsproces werd geleid door de klant zelf, waarbij wij zorgden voor een solide basis aan de hand van technische tekeningen en een vlekkenplan.

Annelieke De Waal: “Hoewel wij zelf de verbouwing hebben begeleid, speelden Avelien en Nelleke een erg belangrijke rol in het proces. Zij fungeerden als de kapstok waaraan wij onze ideeën konden ophangen. Ze hebben met het vlekkenplan de locatie van alle ruimtes bepaald en de basis neergelegd. Voor het functionele ontwerp, maar ook voor de sfeer. We hebben niet uitgebreid gesproken over de kleur van de muur, maar ze voelden ons heel intuïtief aan. Met die stevige basis konden wij goed aan de slag.”

Natuurlijke materialen

Al in het eerste gesprek kwam naar voren dat het team van Tandartsenpraktijk De Waal een kille sfeer wilde vermijden. Waar veel praktijken kiezen voor praktische materialen zoals kunststof, gingen wij voor hout. De combinatie van lichte kleuren en natuurlijke materialen zorgt voor een prettige sfeer in de praktijk, voor zowel patiënten als medewerkers.

Annelieke De Waal: “Het neerzetten van een fijne sfeer is heel goed gelukt. Veel mensen die bij ons in de praktijk komen, geven aan dat de ruimtes, inclusief de behandelkamers, prettig aanvoelen. Met Thoben & Minten als interieurontwerpers hebben wij een sfeervolle praktijk neergezet. Het geheel is dankzij de visie van Avelien en Nelleke prachtig tot stand gekomen.”