Ga naar hoofdinhoud

Ronald McDonald Huis, Nijmegen

Help ons met het inrichten van de nieuwe badkamers. Met die opdracht klopte Erny Boots, Managing Director van het Ronald McDonald Huis in Nijmegen, bij ons aan. Wat begon als een renovatie van een paar ruimtes, eindigde met de herinrichting van het volledige familiehuis. Het resultaat is een warme, huiselijke en geborgen omgeving voor gezinnen met een ziek kind.

Fotografie: Willy Lamers

Visie vertalen naar concrete plannen

In het Ronald McDonald Huis logeren ouders van een ernstig ziek kind dat is opgenomen in het ziekenhuis. Het Ronald McDonald Huis in Nijmegen was in 2017 toe aan een grondige opknapbeurt. Erny Boots, Managing Director van deze locatie, kwam er qua styling en herinrichting niet meteen uit. Op advies van de aannemer nam ze contact op met Thoben & Minten. Haar vraag? Help ons met de herinrichting van de badkamers.

In het eerste gesprek met Thoben & Minten werd al snel duidelijk dat beide partijen een goede match waren. Erny: “Voor de manier waarop ik werk is een klik enorm belangrijk. Ik moet een goed gevoel hebben bij de mensen met wie ik samenwerk. Dat had ik bij Avelien en Nelleke meteen. Ik kon ze meenemen in mijn visie en zij vertaalden dat naar concrete plannen. De eerste ontwerpen sloten goed aan bij mijn ideeën, maar waren méér dan dat. Ik had het zelf niet zo kunnen bedenken.”

Inlevingsvermogen en betrokkenheid

Ontwerpen voor het Ronald McDonald Huis betekende dat we ons moesten inleven in de doelgroep. Wat hebben ouders in zo’n situatie nodig? Erny: “In het Ronald McDonald Huis komen gezinnen die veel meemaken en langere tijd van huis zijn. Het is daarom belangrijk dat de ruimtes huiselijk aanvoelen en geborgenheid uitstralen. Tegelijkertijd is het geen hotel, dus de ruimtes moeten ook praktisch zijn. Comfort en gemak, bijvoorbeeld op het gebied van schoonmaken, hoort daarbij. Avelien en Nelleke begrepen dat heel goed.”

Anders dan bij commerciële of particuliere projecten, werkt het Ronald McDonald Huis op basis van sponsoring. Dat betekende dat we voor uitdagingen stonden op het gebied van interieur. Waar wij als interieurontwerpers normaal gesproken adviseren over de aankoop van meubels en materialen, moesten we nu op zoek naar samenwerkingspartners op basis van liefdadigheid. Erny: “Het is Avelien en Nelleke gelukt om leveranciers te vinden die bereid waren om onze visie op het huis werkelijkheid te maken. Daar hebben zij echt een extra inspanning geleverd. Die betrokkenheid is kenmerkend voor de volledige samenwerking.”

Hartverwarmende reacties

Na het inrichten van de nieuwe badkamers kwam al snel naar voren dat ook de rest van het Ronald McDonald Huis moest worden opgeknapt. In het vijfjarenplan kregen wij de opdracht om alle ruimtes in het huis te ontwerpen, inclusief de slaapkamers, de gezamenlijke keuken, de woonkamer en de eetkamer. De kamers zijn warm, rustig en stralen geborgenheid uit. Nergens vind je een kenmerkende Ronald McDonald-signatuur, zodat mensen zich zoveel mogelijk thuis kunnen voelen.

Erny: “Avelien en Nelleke hebben in alle ruimtes nagedacht over de inrichting en de indeling. De opstelling van de kamers is veranderd, waardoor de routing in huis logischer is. Alle ruimtes voelen heel natuurlijk aan. De verschillende vleugels in het huis hebben hun eigen ‘feel’, zonder dat ze verschillend zijn. We krijgen dan ook veel hartverwarmende reacties van onze bezoekers. Van alle Ronald McDonaldhuizen in Nederland is dit toch wel echt de mooiste.”

In samenwerking met het Ronald McDonald Huis hebben we ook de inrichting van De Kiezel op ons genomen. Dit is de Ronald McDonald Huiskamer van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Lees hier meer over dit project.

“Als je samenwerkt met Avelien en Nelleke heb je ten alle tijden het gevoel dat zij er voor jou als opdrachtgever zijn. Natuurlijk hebben ze hun eigen stijl, maar ze vertalen dat perfect naar jouw wensen en visie. Zo weet je dat er echt naar je wordt geluisterd.”