Ga naar hoofdinhoud

Showroom aan huis

Benito is een organisatie gespecialiseerd in promotionele artikelen. Om klanten in stijl te ontvangen was eigenaar Stephan van Caulil op zoek naar een nieuwe kantoorlocatie. Tegen alle verwachtingen in koos hij voor een ruimte aan huis. Aan Thoben & Minten de vraag om de bestaande garage te transformeren in een luxe showroom.

Fotografie: Rene van Dongen

Profesionele uitstraling

Bij een showroom aan huis denk je al gauw aan een gesprek aan de keukentafel. Dat wilde opdrachtgever Stephan van Caulil absoluut niet. Toen hij op zoek ging naar een nieuwe kantoorlocatie annex showroom voor zijn onderneming stond ‘professionele uitstraling’ als harde eis op de lijst. Toch koos hij voor een showroom aan huis.

Stephan: “We waren toe aan een nieuwe werkruimte. In eerste instantie waren we terughoudend om een kantoor en showroom aan huis te maken. Toch lieten we ons overtuigen door de voordelen. We vroegen Nelleke en Avelien om een ontwerp te maken dat professionaliteit uitstraalde en een ‘wauw’-gevoel opriep. Dat was een schot in de roos.”

Ingrijpende veranderingen

De ruimte die verbouwd moest worden, was de voormalige garage onder het woonhuis. Op verzoek van Stephan kwamen hier een aparte ingang, een pantry, een toilet en een zakelijke ontvangstruimte met voldoende plek voor het uitstallen van diverse promotionele artikelen. Dit bracht dit een aantal uitdagingen met zich mee. Zo was de garage donker, koud en vochtig. Rioolbuizen liepen in het zicht en er kwam weinig natuurlijk licht binnen. In samenspraak met de aannemer hebben we hier ingrijpende veranderingen aangebracht.

Stephan: “Avelien en Nelleke hebben geadviseerd het plafond eruit te halen en te verhogen. Dat gaf meteen meer ruimte. De buizen zijn weggewerkt en de voorgevel van de garage is een grote glasgevel geworden. Zo halen we buiten naar binnen. Ook adviseerden ze over een uitgebreid verlichtingsplan om het licht zo optimaal mogelijk te benutten. De uitstraling van de garage is nu compleet anders, huiselijk zelfs.”

Verrassend effect

Klanten die voor het eerst bij Benito over de drempel stappen, zijn vrijwel altijd positief verrast. De ruimte is maar klein, maar oogt door de aanpassingen zeer luchtig. Een kastenwand met spiegels verbergt de pantry en geeft daarbij een ruimtelijk effect. Door de gekozen materialen en kleuren straalt de ontvangstruimte professionaliteit en luxe uit.

Stephan: “We wilden graag dat de ruimte een gevoel van professionaliteit teweeg zou brengen bij de bezoekers. Dat is erg goed gelukt. De adviezen van Nelleke en Avelien sloten goed aan bij onze wensen. Hoewel de verbouwing zelf uitdagingen met zich meebracht, is het resultaat precies wat we ervan hoopten. Meer zelfs, want een aantal ideeën hadden wij nooit zelf kunnen bedenken, zoals de kastenwand die ook een pantry is.”

Investering terugverdienen

Een showroom aan huis vergt een forse investering. Toch is Stephan er zeker van dat hij dit terugverdient. Enerzijds omdat klanten die de showroom bezoeken voelen dat Benito niet zomaar een onderneming aan huis is, maar een bedrijf met jarenlange staat van dienst. Anderzijds verliep ook de samenwerking met de aannemer soepel en professioneel. Het directe contact tussen Thoben & Minten met de uitvoerende partij speelde hierin in een belangrijke rol.

Stephan: “Voor een grondige herindeling van de ruimte heb je iemand nodig die echt ervaring heeft met interieurontwerp. Je merkt meteen dat Nelleke en Avelien verstand hebben van hun werk. Bovendien zijn ze goed bereikbaar, schakelen met de aannemer waar nodig en nemen je mee in hun beweegredenen. Dat leidt tot een interieur waar je lang tevreden mee bent. Ik zou andere ondernemers met een soortgelijke wens dan ook zeker aanraden om te kiezen voor Thoben & Minten.”