Ga naar hoofdinhoud

Grote dromen, faseerbare plannen

Tussen de glorieuze bergen van Oostenrijk en Duitsland ligt Kleinwalstertal. Een prachtig dal met gemoedelijke pistes en gezellige dorpen. En de lodge van ​skiliefhebbers​ ​Boaz en Sanne. Al bij aankoop wisten de twee dat ze behoorlijk wilden verbouwen, maar wel stap voor stap. We gingen voor ze aan de slag door van grote dromen, faseerbare plannen te maken.

Het seizoen gaat van start

en de gasten staan voor de deur. Dus maak je keuzes, begin je bij het hoognodige en bouw je van daaruit verder tot het plaatje dat je ooit, toen je besloot het roer om te gooien, compleet is.

“We verbouwden tweehonderd vierkante meter en een voorgevel in een tijdsbestek van tweeënhalve maand. Thoben & Minten namen het ontwerp op zich en gingen de samenwerking aan met een lokale aannemer. Een behoorlijke prestatie.”

Zoeken naar verhouding

Bij aankomst springt de warme houten voorgevel meteen in het oog. ​In ons ontwerp voert de verhouding de boventoon. We kozen voor afwisselende lichtere horizontale en donkerdere verticale gevelbekleding, en een verschil in hoogte en breedte. De middelste raampartijen trokken we door van de vloer tot aan het plafond. De antraciete kozijnen contrasteren met de witte sneeuw en geven het geheel een grafische uitstraling.

Binnen creëerden we een ontmoetingsruimte, we bedachten het elektra- en lichtplan en maakten de ontwerpen voor de twee keukens, die we vervolgens technisch uitwerkten. We sloopten wanden en stripten het vertrek volledig zodat we drie verschillende functies in één ruimte konden combineren: ​eten, koken en ontspanning. Ronde eettafels met comfortabele stoelen, krukken aan de bar en lange tafels die je tegen elkaar aan kunt schuiven in groot gezelschap.

Tijdens de renovatie kwamen prachtige houten draagwanden tevoorschijn, die we zoveel mogelijk terug hebben laten komen in het interieur. We willen graag laten zien hoe de oorspronkelijke constructie van een gebouw in elkaar zit. De marmoleum vloer biedt een rustige basis. Naast een esthetische blikvanger is de vloer ook praktisch want het is makkelijk schoon te houden en antistatisch. We kozen bewust voor natuurlijk materiaal.

“Thoben & Minten hebben gevoel voor stijl. Ze durven het aan om niet voor standaard te gaan. Hun werk is tijdloos en tot in detail uitgedacht. De reacties van onze gasten zijn lovend.”

 

Praktisch ontmoet sfeervol

De lodge bestaat uit twee delen. Er is het oude deel met de ontmoetingsruimtes en appartementen. De hotelkamers zijn later toegevoegd als apart onderdeel. Het hoogteverschil tussen de twee delen wordt opgevangen door een gang die de vleugels met elkaar verbindt. We zorgden ervoor dat beide delen bij elkaar passen, zodat overal dezelfde sfeer heerst.

Kleinwalstertal lodge heeft een ruim appartement voor zes personen met twee badkamers, drie slaapkamers, een woon- en eetkamer, keuken en bar. We kozen hier voor dezelfde warme kleuren als in de gezamenlijke ruimte. Het meubilair is praktisch en sfeervol. We onderzochten de natuurlijke circulatie in de ruimte, naast de grootte en plaatsing van de benodigde functies: waartoe dient de ruimte? We gingen na hoe de functies met elkaar verbonden zouden moeten worden om zo tot een logisch geheel te komen. Daarna gaven we dit geheel opnieuw vorm. We bedachten aangename oplossingen zoals nisjes waar je spullen in kunt opbergen, plekken van waaruit er goed zicht is op het prachtige buiten en de ruimtelijkheid van het gebouw. De zithoek plaatsten we in het midden, als centrale ontmoetingsplek. Met daartegenover een enorm raam met een spectaculair uitzicht.

De zijvleugel telt drie verdiepingen aan hotelkamers. De kamers moesten vooral een huiselijke, gezellige sfeer krijgen. Dat bereikten we door ze her in te delen en de kleur, verlichting, materialen aan te pakken. We verruilden het gedateerde logge meubilair voor nieuwe lichte en verplaatsbare items. Elke kamer is uniek in kleur. Soms schilderen we het plafond mee, om ruimtes en functies te verbinden. Dat zorgt voor rust. We stelden stoffen voor voor de gordijnen en gingen voor tijdloze en praktische verlichting. Elke kamer heeft een door ons ontworpen naamplaatje, vernoemd naar een skigebied in de omgeving.

Ook hier is het mooi

We adviseerden bij de herinrichting van de skikelder, voorheen een donkere en gesloten ruimte. We stripten het geheel, braken ruimtes af en voegden ze samen. ​We vormden de kelder om tot ski-opbergruimte. Na een dag op de piste kunnen natte schoenen drogen aan de verwarmde wand. Iets verderop is de sauna, die gaven we een fijne, warme terracotta kleur. Het terracotta trokken we door tot het plafond aan toe en we combineerden dat met neutraal grijs. Zo verbonden we de onveranderlijke bordeauxroden vloer en het hout met elkaar. Ook zorgden we voor een zithoek waar je heerlijk ontspannen plaats kunt nemen. Tot slot maakte het zwembad plaats voor een speelruimte voor de kleintjes.

Ons doel was om rust en eenheid in de kelder te creëren. ​Als een verrassing voor de gebruikers, op een plek die vaak vergeten wordt. Ook hier is het mooi. Waarom zou dat niet zo zijn?

“Thoben & Minten speelden perfect in op onze wensen. Zonder hun inzichten en ideeën zou onze lodge nooit zo mooi of onderscheidend zijn geworden.”