van kippenschuur naar woonhuis in de natuur
Het huis dat ze in Sint Michielsgestel vonden was ooit een kippenschuur geweest, waar verschillende aanbouwen tegen waren geplakt. Het was onhandig ingedeeld. In plaats van een geheel, waren het gevoelsmatig drie losse woningen. Maar het had potentie. Het stel ervoer op de plek direct rust; alsof ze op vakantie waren in eigen land.
“Als je gaat verbouwen, moet je heel veel van elkaar houden, waarschuwden vrienden ons. Gelukkig hadden wij Thoben & Minten! We legden ze een ambitieus plan voor; bijna alle ruimtes moesten opnieuw ingedeeld, trappen verplaatst, nieuwe badkamer erin, nieuwe keuken, nieuwe meubels… De drie aparte aanbouwen moesten één, open en logische, woonruimte worden. Binnen drie maanden, want ik was inmiddels al in verwachting.”
Femke de Kort | bewoner
uitdagend proces
Het omvormen van de ruimtes was een mooi en uitdagend proces, waarin de bewoners en wij steeds weer op elkaar afstemden. Qua stijl zaten ze vol ideeën. Kleine nisjes, speelhoekjes, gezellige kussens, kleuren, tipitentjes. Het huis moest een plek worden waar ieder zijn rust kon vinden, maar waar ook vrienden vaak over de vloer zouden komen.
Met materiaalgebruik en het herplaatsen van de trappen naar één gang werden verschillende ruimtes gevoelsmatig samengevoegd. Door de voordeur van de kant van de tuin naar de straatkant te overhevelen, ontstond meer privacy: geen zorgen meer om verrast te worden door een postbode die opeens in je achtertuin staat, en naar binnen kijkt.
“Hoewel het pand een gekke indeling had, is er geen enkele dode hoek ontstaan! Van de verborgen trapkast, die verstopt is achter een keukendeur, tot een speelnis onder de andere trap in de woonkamer, of het grote daybed in de hoek van de leefruimte, wat een heerlijke plek is om een boek te lezen.”
middelpunt van het huis
Voor de kinderen zijn op de bovenverdieping twee kamers gemaakt, met natuurlijke linoleumvloeren, elk hun eigen slaapvide en een groot bureaublad voor het raam, om later aan te leren. In de woonruimtes hebben zij meerdere speelhoekjes, zodat niet de hele ruimte een speelparadijs wordt. De keuken is het middelpunt van het huis. Gezellig, en: zo hoef je tijdens het koken of een etentje niet naar een andere kamer te rennen, om een oogje in het zeil bij de kinderen te houden.
de zon centraal
Een groot voordeel aan de ligging van het huis is, dat er aan alle kanten zon is. ’s Morgens zit je nu in een van de zithoeken een lekker kopje koffie te drinken, ’s avonds borrel je aan de keukenkant – waar de zon dan net ondergaat.
“Een groot voordeel aan de ligging van het huis is, dat er aan alle kanten zon is. ’s Morgens zit je nu in een van de zithoeken een lekker kopje koffie te drinken, ’s avonds borrel je aan de keukenkant – waar de zon dan net ondergaat.”
“We zagen potentie in dit huis, maar ook een monsterproject. We hadden vrees voor hoeveel headspace en kopzorgen dit naast het gezinsleven zou kosten. Maar we zouden er ook een droomhuis van kunnen maken. Duidelijk was dat we hulp konden gebruiken om het maximale resultaat uit ons verbouwbudget te halen.
Bij de kennismaking voelde we direct een fijne klik en ook oprechte interesse om zich te verdiepen in onze wensen en ons als persoon. Waarbij ze meer oppakten dan we in beeld of woord konden overbrengen. Maar ook voelden we ons vaak uitgedaagd om andere denksporen te overwegen. Waardoor we tot oplossingen kwamen die verrassend goed uitpakten.
De investering in een plan vooraf deed pijn in de portemonnee, maar we voelen dat we deze dubbel en dwars hebben terugverdiend. Niet alleen vlogen we met grote efficientie door de verbouwing, bovenal is het resultaat vele malen slimmer, fijner, en mooier dan we hadden durven te hopen. Op alle fronten droegen ze suggesties aan die beter waren dan we zelf hadden kunnen bedenken. Ik schat in dat Avelien + Nelleke ons zo’n 90% van de kopzorgen hebben bespaart. Er bleef tijdens de verbouwing zelfs tijd over om te genieten van een vrije avond of weekend.
Daarbij hebben ze ons, maar zeker ook de aannemer positief verrast ‘heel kundig, slim doordacht en verrassende oplossingen.” En manlief, die vooraf de grootste twijfels had, is tegenwoordig hun superpromotor.”
Femke De Kort