skip to Main Content

Woonboerderij​​ Vinkel ​​ -​​ Herinrichting van ​​een ​​goede ​​herinnering.

Verhuizen naar het huis waarin je bent geboren en getogen. Voor bewoner Annet betekende dat een complete herinrichting van een woonboerderij die volledig werd gestript. Wij mochten haar adviseren bij deze bijzondere klus.

Bij Annet viert spontaniteit hoogtij. Als het niet te bedacht is, dan is het goed. En als het net niet klopt, dan is het perfect. Een persoonlijk en groot project als dit mondt bijna vanzelf uit in een samenspel waarin we met elkaar meegroeien. En waarbij soms moet worden losgelaten.

Het grotere plaatje

Vanaf niets is het best lastig om voor te stellen hoe iets er later uit zal zien. We maakten daarom telkens kleine stapjes, schaalden telkens weer terug naar het besluit waarover nu moet worden nagedacht. De grote hoeveelheid ideeën probeerden we gestructureerd in de functie van de ruimte te gieten. Met een technische uitwerking die haalbaar is.

“thoben & minten hebben rust in een drukke omgeving gecreëerd. Ze zijn op zoek gegaan naar een punt waarop het precies goed was, waar een balans ontstond. Nooit verloren ze het overzicht over het groter geheel.”
Annet van Helvoort | bewoner woonboerderij

De woonboerderij is open, de wanden en het plafond geven aan waar een nieuwe ruimte begint, doordat daar met een andere kleur of ander materiaal wordt gewerkt. Die aanpassing roept een ander gevoel op die past bij de functie van de ruimte.

Moderne nostalgie

We namen de kozijnen onder de loep, zochten uit waar in huis balken moesten komen, ontwierpen de schouw en we bogen ons over het lichtplan. Nostalgie kreeg een moderne uitstraling, zodat haar ouderlijk huis omgevormd werd tot het thuis van haar gezin.

“Ik heb een duidelijke mening over wat ik mooi vind, maar kan ook twijfelen. Dan is het fijn om professioneel advies te krijgen. Over de lichtinval bijvoorbeeld, zo’n belangrijk onderwerp waar ik eigenlijk niets van weet.”
Annet van Helvoort

Het warme eikenhout staat in contrast met de ouderwetse tegelvloeren. Het roze plafond en de bakstenen muur vallen op, maar gaan tegelijkertijd op in het grotere geheel omdat er een balans is in kleur en materiaal. Bij de drukke kapstok mocht het juist wat rustiger en de opkamer kreeg meer karakter door het vrolijke behang. En dat klopt want op deze plek wordt gespeelt en gewerkt. De woonkamer daarentegen is donker en knus, de keuken juist licht en fris. De gang kreeg als enige plek in huis een klassieke uitstraling.

“De kleuren zijn perfect, de lichtinval is heel prettig en logisch. Op deze plek is het heerlijk wonen.”
Annet van Helvoort