skip to Main Content

Musters​ ​Oogzorg​ ​-​ ​Rust​ ​en​ ​ruimte​ ​in winkel​ ​en​ ​op​ ​werk

Musters​ ​oogzorg​ ​ging​ ​verhuizen.​ ​Op​ ​deze​ ​nieuwe​ ​plek​ ​wilden​ ​de​ ​twee​ ​eigenaren een​ ​compleet​ ​nieuwe​ ​inrichting.​ ​Die​ ​moest​ ​tweeledig​ ​worden​ ​ingedeeld,​ ​als​ ​winkel en​ ​werkplek.​ ​Zo​ ​konden​ ​ze​ ​rustig​ ​en​ ​geconcentreerd​ ​werken,​ ​terwijl​ ​klanten​ ​zich welkom​ ​voelden​ ​in​ ​hun​ ​winkel.

Musters oogzorg is een optiekzaak in Kaatsheuvel. Tijdens het ontwerpen maakten we kennis met hun stijl en voorkeur voor prachtige materialen. Opticiens en optometristen blijken van details te houden, niet zo gek als je kijkt naar hun precisiewerk.

Strak​ ​tegenover​ ​warm
Balans was het uitgangspunt. Een deel van de vloer en wanden werd in strak beton gegoten, terwijl hout elders voor warmte zorgt. Nissen van beton, strakke banken in fuchsia fluweel. Zo bereiken we tegenstellingen: het zitgedeelte nodigt uit door de tapijten ondergrond, het visgraatdessin en de gietvloer voelen juist zakelijk aan.

“Thoben & Minten weten van aanpakken. Zij gaan door waar anderen stoppen. Geen detail blijft onbelicht. Ze denken mee en zijn toegankelijk. Ik vond de samenwerking met dit duo zeer, zeer prettig.”
Mark​ ​Nauta​ ​|​ ​mede-eigenaar​ ​en​ ​opticien​ ​bij​ ​Musters​ ​Oogzorg

Glas geeft de winkel een open uitstraling en zorgt ervoor dat daglicht de ruimte krijgt. Van waaruit de klant ook kijkt, er is altijd zicht op buiten. Het natuurlijke licht dat naar binnen valt, wordt door de ruimte geleid. Doordat we objecten in de ruimte precies op de juiste plek hebben geplaatst, glijdt het licht er als het ware langs.

Vorm​ ​ontmoet​ ​functie
Fuchsia is onderdeel van Musters’ huisstijl. We verwerkten deze kleur als verrassende accenten in de winkel. Het logo is verwerkt in de houten vloer bij de meetapparatuur en geeft precies aan waar klanten moeten staan om hun ogen op te kunnen laten meten.

“We gaven Avelien en Nelleke zo goed als de vrije hand. Best bizar dat hun ontwerp vervolgens in één keer goed was. Bewonderenswaardig en echt te gek. Dat je elkaar zo begrijpt, zelfs als je vanaf nul begint.”
Mark​ ​Nauta

Het inrichten van een optiekzaak meet nauwkeurig, moet overeenkomen met het werk dat er verricht wordt. Functionele ruimtes die vanuit de winkel goed bereikbaar zijn, maar niet mogen opvallen zoals het kantoor, archief en de meetruimte. Ook koppelden we ruimtes aan elkaar, soms tot een semi-afgesloten werkruimte zoals de reparatieruimte. Daar kan je je afzonderen zonder zicht te verliezen op de winkel.

Uitnodigend​ ​begrenzen
Vanuit de uitnodigende moswand bij de entree ontstaat een natuurlijke looproute naar de winkel. Wanden die als vanzelf begrenzen, materialen en kleuren leiden de weg. Zo voelen klanten zich vrij in de winkel, maar komen ze als vanzelf niet op de plekken waar ze niet per se horen te zijn.

“We krijgen zoveel complimenten van onze klanten, zij voelen zich thuis in onze winkel en komen nu van ver naar ons toe voor een bril. Dat is nieuw voor ons.”
Mark​ ​Nauta