skip to Main Content

Grote dromen, faseerbare plannen
Het seizoen gaat van start en de gasten staan voor de deur. Dus maak je keuzes, begin je bij het hoognodige en bouw je van daaruit verder tot het plaatje dat je ooit, toen je besloot het roer om te gooien, compleet is.

“We verbouwden tweehonderd vierkante meter en een voorgevel in een tijdsbestek van tweeënhalve maand. Thoben & Minten namen het ontwerp op zich en gingen de samenwerking aan met een lokale aannemer. Een behoorlijke prestatie.”
Sanne de Jong | mede-eigenaar Kleinwalstertal lodge

Zoeken naar verhouding
Bij aankomst springt de warme houten voorgevel meteen in het oog. In ons ontwerp voert de verhouding de boventoon. We kozen voor afwisselende lichtere horizontale en donkerdere verticale gevelbekleding, en een verschil in hoogte en breedte. De middelste raampartijen trokken we door van de vloer tot aan het plafond. De antraciete kozijnen contrasteren met de witte sneeuw en geven het geheel een grafische uitstraling.

Binnen creëerden we een ontmoetingsruimte, we bedachten het elektra- en lichtplan en maakten de ontwerpen voor de twee keukens, die we vervolgens technisch uitwerkten. We sloopten wanden en stripten het vertrek volledig zodat we drie verschillende functies in één ruimte konden combineren: eten, koken en ontspanning. Ronde eettafels met comfortabele stoelen, krukken aan de bar en lange tafels die je tegen elkaar aan kunt schuiven in groot gezelschap.

“Thoben & Minten hebben gevoel voor stijl. Ze durven het aan om niet voor standaard te gaan. Hun werk is tijdloos en tot in detail uitgedacht. De reacties van onze gasten zijn lovend.”
Sanne de Jong

Tijdens de renovatie kwamen prachtige houten draagwanden tevoorschijn, die we zoveel mogelijk terug hebben laten komen in het interieur. We willen graag laten zien hoe de oorspronkelijke constructie van een gebouw in elkaar zit. De marmoleum vloer biedt een rustige basis. Naast een esthetische blikvanger is de vloer ook praktisch want het is makkelijk schoon te houden en antistatisch. We kozen bewust voor natuurlijk materiaal.

Praktisch ontmoet sfeervol
De lodge bestaat uit twee delen. Er is het oude deel met de ontmoetingsruimtes en appartementen. De hotelkamers zijn later toegevoegd als apart onderdeel. Het hoogteverschil tussen de twee delen wordt opgevangen door een gang die de vleugels met elkaar verbindt. We zorgden ervoor dat beide delen bij elkaar passen, zodat overal dezelfde sfeer heerst.

Kleinwalstertal lodge heeft een ruim appartement voor zes personen met twee badkamers, drie slaapkamers, een woon- en eetkamer, keuken en bar. We kozen hier voor dezelfde warme kleuren als in de gezamenlijke ruimte. Het meubilair is praktisch en sfeervol. We onderzochten de natuurlijke circulatie in de ruimte, naast de grootte en plaatsing van de benodigde functies: waartoe dient de ruimte? We gingen na hoe de functies met elkaar verbonden zouden moeten worden om zo tot een logisch geheel te komen. Daarna gaven we dit geheel opnieuw vorm. We bedachten aangename oplossingen zoals nisjes waar je spullen in kunt opbergen, plekken van waaruit er goed zicht is op het prachtige buiten en de ruimtelijkheid van het gebouw. De zithoek plaatsten we in het midden, als centrale ontmoetingsplek. Met daartegenover een enorm raam met een spectaculair uitzicht.

De zijvleugel telt drie verdiepingen aan hotelkamers. De kamers moesten vooral een huiselijke, gezellige sfeer krijgen. Dat bereikten we door ze her in te delen en de kleur, verlichting, materialen aan te pakken. We verruilden het gedateerde logge meubilair voor nieuwe lichte en verplaatsbare items. Elke kamer is uniek in kleur. Soms schilderen we het plafond mee, om ruimtes en functies te verbinden. Dat zorgt voor rust. We stelden stoffen voor voor de gordijnen en gingen voor tijdloze en praktische verlichting. Elke kamer heeft een door ons ontworpen naamplaatje, vernoemd naar een skigebied in de omgeving.

“We gingen van oud en stoffig naar fris en modern. Zonder het warme Oostenrijkse karakter van onze lodge kwijt te raken.”
Sanne de Jong

Ook hier is het mooi
We adviseerden bij de herinrichting van de skikelder, voorheen een donkere en gesloten ruimte. We stripten het geheel, braken ruimtes af en voegden ze samen. We vormden de kelder om tot ski-opbergruimte. Na een dag op de piste kunnen natte schoenen drogen aan de verwarmde wand. Iets verderop is de sauna, die gaven we een fijne, warme terracotta kleur. Het terracotta trokken we door tot het plafond aan toe en we combineerden dat met neutraal grijs. Zo verbonden we de onveranderlijke bordeaux roden vloer en het hout met elkaar. Ook zorgden we voor een zithoek waar je heerlijk ontspannen plaats kunt nemen. Tot slot maakte het zwembad plaats voor een speelruimte voor de kleintjes.

Ons doel was om rust en eenheid in de kelder te creëren. Als een verrassing voor de gebruikers, op een plek die vaak vergeten wordt. Ook hier is het mooi. Waarom zou dat niet zo zijn?

“Thoben & Minten speelden perfect in op onze wensen. Zonder hun inzichten en ideeën zou onze lodge nooit zo mooi of onderscheidend zijn geworden.”
Sanne de Jong

Musters​ ​Oogzorg​ ​-​ ​Rust​ ​en​ ​ruimte​ ​in winkel​ ​en​ ​op​ ​werk

Musters​ ​oogzorg​ ​ging​ ​verhuizen.​ ​Op​ ​deze​ ​nieuwe​ ​plek​ ​wilden​ ​de​ ​twee​ ​eigenaren een​ ​compleet​ ​nieuwe​ ​inrichting.​ ​Die​ ​moest​ ​tweeledig​ ​worden​ ​ingedeeld,​ ​als​ ​winkel en​ ​werkplek.​ ​Zo​ ​konden​ ​ze​ ​rustig​ ​en​ ​geconcentreerd​ ​werken,​ ​terwijl​ ​klanten​ ​zich welkom​ ​voelden​ ​in​ ​hun​ ​winkel.

Musters oogzorg is een optiekzaak in Kaatsheuvel. Tijdens het ontwerpen maakten we kennis met hun stijl en voorkeur voor prachtige materialen. Opticiens en optometristen blijken van details te houden, niet zo gek als je kijkt naar hun precisiewerk.

Strak​ ​tegenover​ ​warm
Balans was het uitgangspunt. Een deel van de vloer en wanden werd in strak beton gegoten, terwijl hout elders voor warmte zorgt. Nissen van beton, strakke banken in fuchsia fluweel. Zo bereiken we tegenstellingen: het zitgedeelte nodigt uit door de tapijten ondergrond, het visgraatdessin en de gietvloer voelen juist zakelijk aan.

“Thoben & Minten weten van aanpakken. Zij gaan door waar anderen stoppen. Geen detail blijft onbelicht. Ze denken mee en zijn toegankelijk. Ik vond de samenwerking met dit duo zeer, zeer prettig.”
Mark​ ​Nauta​ ​|​ ​mede-eigenaar​ ​en​ ​opticien​ ​bij​ ​Musters​ ​Oogzorg

Glas geeft de winkel een open uitstraling en zorgt ervoor dat daglicht de ruimte krijgt. Van waaruit de klant ook kijkt, er is altijd zicht op buiten. Het natuurlijke licht dat naar binnen valt, wordt door de ruimte geleid. Doordat we objecten in de ruimte precies op de juiste plek hebben geplaatst, glijdt het licht er als het ware langs.

Vorm​ ​ontmoet​ ​functie
Fuchsia is onderdeel van Musters’ huisstijl. We verwerkten deze kleur als verrassende accenten in de winkel. Het logo is verwerkt in de houten vloer bij de meetapparatuur en geeft precies aan waar klanten moeten staan om hun ogen op te kunnen laten meten.

“We gaven Avelien en Nelleke zo goed als de vrije hand. Best bizar dat hun ontwerp vervolgens in één keer goed was. Bewonderenswaardig en echt te gek. Dat je elkaar zo begrijpt, zelfs als je vanaf nul begint.”
Mark​ ​Nauta

Het inrichten van een optiekzaak meet nauwkeurig, moet overeenkomen met het werk dat er verricht wordt. Functionele ruimtes die vanuit de winkel goed bereikbaar zijn, maar niet mogen opvallen zoals het kantoor, archief en de meetruimte. Ook koppelden we ruimtes aan elkaar, soms tot een semi-afgesloten werkruimte zoals de reparatieruimte. Daar kan je je afzonderen zonder zicht te verliezen op de winkel.

Uitnodigend​ ​begrenzen
Vanuit de uitnodigende moswand bij de entree ontstaat een natuurlijke looproute naar de winkel. Wanden die als vanzelf begrenzen, materialen en kleuren leiden de weg. Zo voelen klanten zich vrij in de winkel, maar komen ze als vanzelf niet op de plekken waar ze niet per se horen te zijn.

“We krijgen zoveel complimenten van onze klanten, zij voelen zich thuis in onze winkel en komen nu van ver naar ons toe voor een bril. Dat is nieuw voor ons.”
Mark​ ​Nauta