skip to Main Content

Jaren ’50 woning, Kaatsheuvel

Verhuizen of verbouwen? Die vraag leeft bij veel van onze klanten. Zo ook bij Mirjam en Paul Ruijgrok. Hoewel de jaren ’50-woning veel herinneringen bij zich droeg, was het tijd voor vernieuwing. Met een rigoureuze verbouwing hebben we het huis een volledige transformatie gegeven. Groot dromen, daar houden we van.

Het ouderlijk huis van Paul Ruijgrok stamt uit 1956. Door de jaren heen is de woning meermaals verbouwd, waardoor deze niet meer tot z’n recht kwam. Bij Mirjam en Paul rees de vraag: zullen we verhuizen of de keuken nog één keer verbouwen? Met die oriënterende houding vroegen ze onze hulp. Door goed te luisteren, ontdekten we dat hun behoefte eigenlijk veel groter was.

Mirjam Ruijgrok: “We vroegen Nelleke en Avelien om een paar schetsen te maken, aan de hand van foto’s en een korte rondgang door ons huis. Toen ze terugkwamen met hun ontwerpen, waren we erg verrast. Door hun ideeën werden we aan het denken gezet en als het ware uit onze comfortzone getrokken. We hebben al onze eigen verwachtingen losgelaten en zeiden: ‘kom maar op’. Dat heeft heel goed uitgepakt.”

Dromen werkelijkheid
Om Paul en Mirjam te ondersteunen bij het maken van hun keuze, maakten we meerdere 3D-schetsen. Met behulp van een VR-bril konden zij hun nieuwe woonomgeving digitaal ervaren. Al snel waren we het erover eens dat de woning toe was aan een volledige transformatie. Wat in eerste instantie een beknopte vraag leek, groeide uit tot flinke klus. Waar de woning van beneden tot boven onder handen werd genomen.

Paul: “Gaandeweg ontstond het beeld dat we toe waren aan meer dan een opknapbeurt. Maar een goede verbouwing doe je niet zomaar. Het vergt afstemming, inzicht en detaillering. Avelien en Nelleke konden ons hierin ondersteunen. Ze lieten ons vrij in het maken van keuzes, maar gaven wel sturing. Dit schiep een vertrouwensband waarop onze samenwerking vorm kreeg.”  

In het licht
Resoluut werd afscheid genomen van gedateerde constructen en de nalatenschap van vijf verbouwingen. De donkere, bedompte kamers werden omgevormd tot grote, ruimtelijke en vooral lichte ruimtes. Door het gebruik van lichte kleuren en natuurlijke materialen bloeide jaren ’50 woning opnieuw op. In alle kamers kreeg warmte en rust de overhand.

Paul: “Het eindresultaat heeft ons enorm verrast. Als je de oude indeling met de nieuwe vergelijkt, is het een totale metamorfose. Om tot zo’n mooi resultaat te komen, heb je een sterk samenspel nodig. Ook al hadden we het met dubbel zoveel budget gedaan, zo’n mooi resultaat hadden we zelf nooit gerealiseerd. Het was echt een meerwaarde om Avelien en Nelleke te betrekken bij onze plannen. Alles klopt.”

Fotocredits: Ellis & Michiel