skip to Main Content

Appartement in Fort Isabel

Meubelontwerper Gijs Papavoine en zijn vrouw Marianne verhuisden van een vrijstaandevilla naar een 1-laags appartement net buiten de stad. Gevestigd in een historisch fort enmiddenin het groen biedt de woning veel kansen, maar de ruimte brengt ook uitdagingenmet zich mee. Het vloeroppervlak is een stuk minder dan Gijs en Marianne gewend zijn ende muren in het appartement zijn ruim drieënhalve meter hoog. Hoe creëer je dan genoegbergruimte en tegelijkertijd een tijdloze setting met een lichte, luchtige sfeer?

Van begin af aan betrokken

In gesprekken met Gijs en Marianne hebben we het stel en de nieuwe woning goed lerenkennen. Omdat we al voor de oplevering van het appartement werden betrokken bij deverbouwing, was er voldoende tijd om alle mogelijkheden te onderzoeken. Van het opstellenvan een nieuwe indeling tot het combineren van materialen en het samen bezoeken vanshowrooms: het volledige proces werd begeleid, wat leidde tot maatwerkoplossingen zoalseen aangepaste keuken, een ruime gangkast en verlaagde stopcontacten. De keuzesbrengen nu meer rust in de ruimte, maar hebben ook een praktische waarde.

Gijs: “Al voordat we gingen verhuizen heb ik Avelien en Nelleke benaderd. We hebben eenuitgebreid gesprek gehad over de sfeer die we wilden neerzetten, en daar zijn zij vervolgensdieper op ingegaan. Met 3D-visualisaties kwam onze woning tot leven. Avelien en Nellekezijn daarin heel praktisch ingesteld. De wanden in onze woning zijn 3,60 meter hoog – daarmoesten we op een inventieve manier mee omgaan. Doordat Avelien en Nelleke advieskonden geven hoe we dat konden indelen, hebben we slimme en sfeervolle keuzes gemaakt.Ook vanuit technisch oogpunt hebben ze ons daarin goed geadviseerd.”

Minder vloeroppervlak, meer lucht

Het neerzetten van een interieur is een proces, één van geven en nemen. Gijs en Mariannezijn liefhebbers van kunst en design, dus er moest ruimte komen om dit uit te stallen. Hierhebben we in het ontwerp uitgebreid rekening mee gehouden. Gijs: “Mijn vrouw en ik hebbenzelf veel ideeën over interieur, maar waar nodig hebben Avelien en Nelleke ons bijgestuurd.Dat hielp ons om te onthouden wat wel en niet past in ons huis, en zorgt ervoor dat jeuiteindelijk de juiste dingen bij elkaar zet. Nu, ruim een jaar later, heb ik nergens spijt van. Wezijn echt tevreden over alle keuzes die we hebben gemaakt.”

Opvallend is dat het appartement, in vergelijking met de andere woningen in het complex,lichter en ruimtelijker oogt. De raampartijen aan beide kanten van het appartement wordenbenut, de maatwerkkasten complementeren de hoogte en zorgvuldig geplaatstekeukeneiland doorbreekt de ruimte. Gijs: “Hiervoor woonden we in een herenhuis, bijna driekeer zo groot en toch voelt ons appartement nog steeds ruim. Ik denk dat dit komt doordatwij de ruimte nu optimaal benutten, qua lichtinval en qua indeling. Iedereen die hierbinnenstapt ervaart ons appartement als heel sfeervol en ontspannen.”