skip to Main Content

Ontwerpduo

Onze gedeelde liefde voor logica vormt een identieke basis en visie. Met behoud van onze verschillende karakters in deze duo-formatie. Waar Nelleke strakke vormen aanbrengt, zorgt Avelien voor sfeer. Samen ontstaat er een balans.

Kleine stappen, groot geheel
Bij Thoben & Minten beginnen we bij het begin en maken van daaruit kleine stappen. Volgens ons zou elk detail een onomwonden functie moeten hebben. Onnodige complexiteit gaan we uit de weg, liever bedenken we oplossingen voor het onlogische. Daarmee gaan we door totdat we dat precaire punt tegenkomen waarop het logica is. Daar stoppen we, want precies daar is het goed.

Vaarwel ruis
Projecten zien we als een gezamenlijk groeiproces. We nemen onze klanten hierin mee en dagen hen met alle liefde uit om op een andere manier naar hetzelfde te kijken, of op dezelfde manier naar iets anders. We maken het eigentijdse tijdloos. Onderweg verwijderen we ruis en gaan terug naar de kern. Wat we daar tegenkomen, vertalen we in concrete plannen voor vloer, kleur, elektra, licht, plafond en meubilair. Altijd in dialoog.

Aards
Kenmerkend aan onze ontwerpen zijn het gebruik van natuurlijke materialen en natuurlijk licht. We geloven dat deze combinatie inspirerend werkt, dat ze bijdragen aan een sfeer van rust en ontspanning. Biophilic design noemen ze dat ook wel, waarmee de grenzen van binnen versus buiten vervagen.

Eindbestemming onbekend
Een opdracht begint bij een vraag. Daarbij gaan we onderzoekend te werk, we analyseren het gebruik van de ruimte. Levens worden doorgelicht, of een organisatie. We reiken ideeën aan, maken ze tastbaar in ons twee- en driedimensionaal ontwerp. Ons verhaal krijgt vorm doordat we verschillende moodboards, materialen en mogelijkheden voorleggen. We tonen aan hoe een bepaalde keuze leidt tot één geheel. Pas als het geheel klopt, leggen we accenten aan en gaan we in op details.

We zijn samen onderweg, soms zonder exact te weten waar de bestemming precies zal eindigen. Fijn, want dat houdt ons flexibel. Maar we kennen de weg met het eindpunt dat altijd in zicht is.

Biophilic

Liefde voor het leven of levende systemen
Biophilic design speelt in op de ingeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Dit houdt in dat het interieur grotendeels bestaat uit natuurlijke vormen, natuurlijke materialen, natuurlijk licht en uiteraard een breed scala aan planten. Hiermee wordt een inspirerende en rustgevende omgeving gecreëerd, waarin medewerkers, bezoekers, bewoners of gasten zich vele malen fijner en vitaler voelen.

Voordelen
Een ontwerp op basis van biophilia bevordert creativiteit, vermindert stress en verbetert helderheid van denken. Ook verhoogt het ons algemeen welzijn en versnelt het genezingsproces. Door verschillende aspecten samen te brengen in een ontwerp, kan er een ideaal klimaat worden gecreëerd waarin mensen kunnen wonen, werken of verblijven. Biofiel ontwerp kan onder worden gebracht in drie categorieën: natuur in de ruimte, aarde van de ruimte en natuurlijke analogen.

Natuur in de ruimte
Deze vorm richt zich om directe, fysieke en kortstondige aanwezigheid van de natuur in een ruimte. Denk hierbij aan plantleven en water, maar ook briesjes, geluiden en/of geuren. De sterkste ervaringen worden bereikt door directe verbinding met deze natuurlijke elementen, maar ook met name door diversiteit. Om diversiteit te waarborgen moeten er een aantal elementen samenkomen.

Natuur van de ruimte
Deze vorm richt zich op ons aangeboren en aangeleerde verlangen om verder te kunnen kijken dan onze directe omgeving. Het richt zich op ruimtelijke configuraties in de natuur. De sterkste ervaringen worden bereikt door het creëren van bewuste en boeiende ruimtelijke configuraties die vermengd zijn met natuurlijke patronen.

Natuurlijke analogen
Deze vorm richt zich op organische, niet-levende en indirecte prikkelingen van de natuur. Objecten, materialen, kleuren, vormen en patronen in de natuur die zich uiten in meubels, textiel, plantobjecten, kunstwerken en ornamenten.

Biophilia rendeert
Organisaties in de wereld passen steeds vaker een biophilia ontwerp toe, omdat het bedrijf zich als duurzaam wil profileren. Daarnaast willen ze een fijne werkplek voor het personeel realiseren. Wat vaak vergeten wordt is dat het veel geld voor de organisatie kan opleveren. Dit komt voornamelijk door een verhoogde productiviteit en minder ziekteverzuim van werknemers. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de organisatiekosten bestaan uit personeelskosten. Energie van een bedrijfspand wordt geschat op 1% en de huur op 9% van de totale kosten. Het slimst is daarom een groene investering te doen in personeel. Ook al de kleinste verbeteringen in productiviteit of ziekteverzuim levert vele malen meer financieel rendement!

De waarde van biophilic design
Onderwijs — Studenten en leerlingen die onderwijs krijgen op een locatie met biophilic design elementen hebben een hoger concentratieniveau en minder last van eventuele ADHD. Hierdoor stijgen de leercijfers gemiddeld met maar liefst 20 tot 25%!

Kantoorpanden — De productiviteit op kantoor wordt tot wel 8% verbeterd. Het gevoel van welzijn stijgt gemiddeld met 13%, waardoor personeel zich minder vaak ziek meldt en vaker aanwezig is. Bovendien stimuleert biophilic design hierdoor de focus en creativiteit. Win-win!

Hospitality — Gasten zijn bereid om tot wel 23% meer te betalen voor een kamer met biophilia of met uitzicht op biophilic design.

Gezondheidssector — In de gezondheidssector dalen de postoperatieve hersteltijden met 8,5% wanneer er biophilic elementen in het pand aanwezig zijn. De pijnmedicatie daalt hierdoor zelfs met 22%. Daarnaast heeft het een kalmerend en herstellend effect op bewoners.

bron: onderzoeksbureau terrapin bright green

Dealer

Partners